Masszázs

Az érintés egyik meghatározása így szól: testi kapcsolatteremtés, érzelmi hatás. Érdekes módon az érintés az első érzékelési mód, amely kialakul bennünk, A terhesség hatodik hetében már fejlődni kezd a magzat tapintása, s ez az alapja minden más emberi kommunikációs eszköznek, Újszülöttként az érintés segít abban, hogy életben maradjunk, s a gyermekkorunkban kapott érintések minősége határozza meg önbecsülésünket: azt, hogy képesek leszünk-e tartós kapcsolatokat kiépíteni másokkal, s azt, hogy megtaláljuk-e testi és lelki harmóniánkat.

2. Masszázs – Hogyan kezdődött?

A masszázs bizonyos értelemben a legrégebbi ismert gyógykezelési mód, jól dokumentált történettel. Azt csak sejthetjük, hogy régebben is létezett az emberi test érintésének, simogatásának ösztöne.A legrégebbi kínai utalásokat a Huang-dí Nei-Jíng című orvosi könyvben olvashatjuk. Miért masszázs?Ajmasszázs szó a görög masszeín. azazeyúmi igéből ered, amely az egyik manapság is használatos masszázstechnika neve.

3. A terápiás érintés az ugyancsak görög therapeutikosz kifejezésből származik, s a kezelés gyógyító hatására utal. A XIX. századig Amerikában a masszázs helyett a frictio elnevezést használták, a dörzsölés szó latin megfelelője nyomán. Indiában a masszírozás művészetét sampuningnak nevezték, Kínában kong-funak, Japánban pedig ambuknak. A napjainkban használatos svéd masszázs elnevezés a svéd Per Henrik Ling munkásságához kapcsolódik – ő volt a masszázs úttörője a nyugati világban.

4. A rá következő században, úgy tetszik, a módszer az egész világon elterjedt. Masszázst és reflexológiát ábrázoló falfestményeket találtak egy orvos szakkarai sírjában, s egyiptomi, perzsa és japán orvosok leírásaiban is olvashatók a masszázs használatának előnyeire tett utalások.

5. A történelem során rendszeresen felbukkant a masszázs: az indiai Ájurvédában éppúgy olvashatunk róla, mint Homérosznál vagy az ókori görög orvosi szövegekben. A rómaiak is alkalmazták a masszázskülönböző fajtáit. A gladiátorokat rendszeres kezelésben részesítették izomlázuk és fájdalmaik enyhítésére. Július Caesart mindennap „megcsipkedték” idegzsába ellen, a Kr. u. I. században élt orvos, Tíberius úgy vélte, a masszírozás képes gyógyítani a bénulást.